به گزارش راهبرد معاصر؛ در حالی که تقریبا 50 الی 60 روز به شروع فصل نقل و انتقالات و اوج گیری بازار رهن و اجاره باقیمانده است، شاهد رشد مستمر و چشمگیر در این بازار هستیم. مشاهدات میدانی پژوهشگران ما حکایت از رشد نزدیک به 10 درصدی قیمت رهن و اجاره طی دو هفته اخیر دارد و متاسفانه روز به روز بر التهاب این بازار افزوده می شود. آنچه تعجب برانگیز است، عدم دخالت متولی اصلی بازار مسکن یعنی وزارت راه و شهرسازی و به عبارت دقیق تر معاونت مسکن و ساختمان این وزارتخانه است.
3 عامل کلیدی در افزایش اجاره بها
بررسی ها نشان می دهد مهم ترین عوامل تعیین کننده اجاره بها در شرایط با ثبات و آرام اقتصادی عبارت اند از: قیمت واحد مسکونی، سن بنا، موقعیت جغرافیایی، امکانات جانبی از جمله آسانسور و پارکینگ، دسترسی به وسایل حمل و نقل عمومی، دسترسی به اماکن تفریحی و ... است، اما زمانی که شرایط کلی اقتصاد کشور از ثبات معناداری برخوردار نباشد، عوامل داخلی و بیرونی بسیاری می تواند بر سطح اجاره بها تاثیر گذار باشد.
در شرایط فعلی، تعیین اجاره بها در ایران به متغیرهای کلان اقتصادی اعم از دلار، طلا، نقش مخرب سفته بازان و انفعال سیاست گذار وابسته است. داده های تاریخی نشان می دهد قیمت مسکن و به تبع آن اجاره بها پس از یک وقفه زمانی هم جهت با نرخ ارز و طلا تغییر قیمت را تجربه می کند. حال سوال اینجاست که چرا با وجود ثبات نسبی در بازار ارز و طلا، شاهد رشد در بازار مسکن و به ویژه بازار رهن و اجاره هستیم؟ برای پاسخ به این سوال می توان سه عامل کلیدی را مطرح نمود: 1. انتظارات آتی از افزایش قیمت ها و کاهش ارزش پول ملی، 2. نقش مخرب دلالان و سفته بازان و 3. انفعال متولی بازار.
تصویری از آینده بازار مسکن/ بازار مسکن کاهشی نخواهد شد
هر چند در وضعیت فعلی، به دلیل وجود شرایط نامطمئن در بازار مسکن و سایر بازارها، ارائه تصویر روشن از آینده امکان پذیر نیست، اما دستیابی به برآورد محتاطانه بازار به منظور ارائه محتمل ترین سناریوها و نزدیکترین تصویر از آینده بازار مسکن به واقعیت، به واسطه شناسایی، معرفی، تشریح و بررسی مهم ترین متغیرها و پارامترهای موثر بر بازار مسکن در سال جاری امکان پذیر است. آنچه شرایط بازار مسکن در سال ۹۸ را خاص و ویژه کرده است به وضعیت سایر متغیرهای اثرگذار بر این بازار از بیرون بازار ملک (متغیرهای بیرونی) مربوط می شود؛ وجود انتظارات تورمی، عدم قطعیت در سایر بازارها، نوسانات پی در پی قیمتی در بازار ملک از ناحیه شوک های ارزی، شرایط ویژه سیاسی و بین المللی مرتبط با ایران و به تبع آن موضوع تحریم ها و سایر فاکتورهایی که به خصوص طی یک سال گذشته منجر به بروز نوسان و التهاب در بازار مسکن شد، آینده بازار مسکن را در شرایطی مبهم قرار داده است.
نکته حائز اهمیت دیگر آن است که برخلاف تعدادی از کارشناسان، پیش بینی تیم پژوهشی "راهبرد معاصر" نشان می دهد که کاهش قیمت مسکن در بازار رخ نخواهد داد. هر چند ممکن است برخی از قیمت های غیرواقعی ارائه شده توسط فروشندگان در این بازار کاهش یابد، اما کاهش قیمت معاملاتی با توجه به بهای تمام شده فعلی واحدهای مسکونی، بسیار بعید به نظر می رسد. نکته دیگری که می تواند مانع کاهش قیمتها شود، مقاومت ذهنی فروشندگان به دلیل یکسان نبودن میزان افزایش قیمت مسکن در مقایسه با افزایش قیمت ارز است. با توجه به این موضوع، بسیاری از فروشندگان حاضر به کاهش قیمت نخواهند بود و به همین دلیل تصور کاهش قیمت چندان منطقی به نظر نمی رسد.
بهره سخن
با توجه به مباحث عنوان شده در بخش های قبل می توان بازار مسکن را در دو بازه زمانی کوتاه مدت و بلندمدت مورد بررسی قرار داد. در کوتاه مدت و هم زمان با نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات شاهد افزایش نسبی قیمت ها در بازار خواهیم بود، اما این روند نمی تواند در بلند مدت ادامه پیدا کند، چرا که خانوار از قدرت خرید لازم برای افزایش چشمگیر اجاره بها برخوردار نبوده و در شرایط فعلی هم از ثروت خود و نه درآمد ماهانه و پایدارشان برای پرداخت اجاره بها استفاده می کنند. بنابراین در بلند مدت سناریوی محتمل حاکم شدن رکود تورمی در این بازار است و تا زمانی که سمت عرضه یا تقاضا تحریک نشود شاهد افزایش قیمت های شدید نخواهیم بود.